מה ההבדל בין גיטרה אקוסטית או קלאסית? זוהי שאלה שנשאלת רבות בתחילת הדרך על ידי מתחילים שעושים את צעדיהם הראשונים. האם באמת מדובר בהבדלים משמעותיים? האם יש כלי עדיף להתחיל איתו? האם ניתן להחליף בהמשך? כל התשובות במאמר הבא! אז קדימה בואו נצא לדרך!
גיטרה אקוסטית או קלאסית?
בואו נתחיל דווקא בשורה האחרונה, עוד לפני סקירת ההבדלים: ההמלצה שלנו לתלמידים בתחילת דרכם היא להתחיל עם גיטרה קלאסית, מהסיבה ששיש לה מבנה ידידותי יותר למתחילים, מיתרי ניילון רכים ונוחים יותר לפריטה וצוואר גיטרה רחב יותר בהשוואה לגיטרה אקוסטית.
אנו מאמינים כי תלמידי גיטרה מתחילים צריכים לחוות זרימה והצלחה בשיעורים, במטרה להתמיד.
במידה ואינכם מבחינים בין גיטרה אקוסטית לקלאסית, תוכלו להקליד בגוגל או יוטיוב את הביטוי הרלוונטי ולצפות בסרטונים, שימחישו טוב יותר מאלף מילים את ההבדלים במראה הגיטרה, במיתרים שלה ובעיקר בצלילים שהיא מפיקה.
כל ההבדלים בין גיטרה קלאסית לאקוסטית
אם מנסים למצוא את ההבדלים המהותיים ביותר בין שני הסוגים, שיכולים להשפיע על הבחירה שלכם לנגן על גיטרה קלאסית או אקוסטית, אפשר לשים את הדגש על חמשת ההבדלים הבאים:
- צוואר הגיטרה – במקרה של גיטרה אקוסטית, ה"צוואר" צר יותר לעומת זה שבגיטרה הקלאסית. יש לכך יתרון מסוים עבור נגנים מנוסים, שיכולים לנגן אקורדים מורכבים בקלות יתרה ולהחליף ביניהם במהירות. עם זאת, עבור נגנים בתחילת דרכם שאצבעות הידיים שלהם עדיין לא מרגישות בטוחות על האקורדים השונים, הצפיפות בין המיתרים עלולה להוות אתגר גדול, שלא יאפשר לנגנים להגיע לביצועים מספיק טובים.
- גודל גוף הגיטרה – הגוף של הגיטרה הקלאסית קטן יותר לעומת האקוסטית. ההבדל ביניהן מבחינת הצליל מופק בעיקר בזכות גודלה של תיבת התהודה הזאת, שהיא גוף הגיטרה, שבהיותו גדול יותר באקוסטית מפיק צליל עמוק ועשיר יותר. החיסרון הוא עבור ילדים צעירים או אנשים שיש להם מבנה גוף קטן, ועלולים להתקשות בהחזקת גיטרה אקוסטית בצורה נוחה ולשלוט בנגינה עליה.
- המרחק של המיתרים מצוואר הגיטרה – בגיטרה האקוסטית קיים מרחק קצר יחסית לגיטרה הקלאסית, בין צוואר הגיטרה למיתרים. זהו יתרון נוסף לאקוסטית שמקל על נגינת אקורדים, אבל גם כאן מדובר באתגר עבור הנגנים המתחילים, שלומדים לראשונה לנגן על גיטרה ועלולים להתקשות בלחיצה על המיתרים הדרושים לנגינת אקורד, מבלי לגעת במיתרים אחרים שאינם חלק מהאקורד ובכך לפגוע בצליל שהם מעוניינים להפיק.
- סוג המיתרים – קל יותר למתחילים לנגן על גיטרה קלאסית בעיקר בזכות השילוב בין מיתרי מתכת נוקשים לרכות מיתרי הניילון שלה ונוחות הנגינה עליהם, בהשוואה למיתרי המתכת של הגיטרה האקוסטית.
ראוי לציין כי גם סגנונות המוזיקה המזוהים עם שני סוגי הגיטרה הם שונים. הסגנון המזוהה עם הגיטרה הקלאסית, הוא באופן טבעי סגנון קלאסי, אך גם סגנונות כמו פלמנקו ומוזיקה לטינית כוללים לא מעט נגינה על גיטרה קלאסית שמעשירה את הצלילים המוכרים והאהובים בשירים.
במקרה של גיטרה אקוסטית, המנעד המוזיקלי רחב הרבה יותר והיא משמשת למגוון רחב של סגנונות מוזיקליים, החל מרוק ופופ, מוזיקת פולק, קאנטרי ואפילו בלוז.
איך תבחרו את סוג הגיטרה המתאימה לכם?
כאשר בודקים מה ההבדל ביניהם אפשר אולי להתחיל במחיר. בתחילת הדרך סביר להניח שלא תרצו להשקיע הון עתק בגיטרה החדשה שלכם (השמיים הם הגבול…), ובוודאי תסתפקו לעת עתה בגיטרה שעולה מאות שקלים בודדות. בדרך כלל גיטרה אקוסטית תעלה יותר מגיטרה קלאסית ויש אנשים שעבורם גם זה מהווה שיקול.
מה גורם להבדלים במחיר? זה יכול להיות חומר הגלם ממנו עשויות גיטרות אקוסטיות, שהוא לרוב עץ מהגוני או אדר, שנחשבים ליקרים יותר לעומת עצים כמו צפצפה או ארז, מהם עשויות גיטרות קלאסיות רבות.
בנוסף, תהליך הייצור של גיטרות אקוסטיות מורכב יותר, רובן מיוצרות בעבודת יד והביקוש אליהן גבוה במיוחד, שאלו גורמים שמעלים את ערכן ואת מחיריהן.
כפי שאמרנו, מרבית האנשים יתחילו לנגן עם גיטרה קלאסית, גם אם התקציב אינו מהווה שיקול עבורם, בכל הקשור לבחירה בין גיטרה קלאסית או אקוסטית, שכן ההבדל בהחלט ניכר בנוחות הנגינה בהתחלה.
אמנם, אחרי כמה שיעורים אצלינו כבר תהיו רגילים לכל סוג גיטרה שאיתו בחרתם להתחיל וההבדלים יתמוססו, אך בשלב הראשון יש בכל זאת פער מסוים לטובת הקלאסית. קודם כל, הגוף של הגיטרה הקלאסית הוא קצת יותר קטן משל האקוסטית כאמור, אז למבוגרים ובעלי גוף גדול זה לא ממש משנה, אבל לבעלי גוף קטן קצת יותר קשה להחזיק בנוחות את האקוסטית (שוב, בהתחלה ולא לתמיד).
אבל יותר מזה, ההבדל בין גיטרה אקוסטית לקלאסית טמון למעשה במיתרים שמשפיעים הן על הצליל והן על נוחות הנגינה. מבחינת הצליל זה עניין של טעם: האקוסטית מפיקה צלילים יותר חדים, מתכתיים וקסומים שקשה לא להתאהב בהם, מה שבאמת קורה לנגנים שהתחילו בקלאסית ועוברים בהמשך לאקוסטית. לעומתה, הקלאסית מפיקה צלילים יותר חמים, כפריים ועגולים שמשתלבים נהדר עם מרבית השירים שמנגנים מתחילים, וגם ליד המדורה ובמפגשים חברתיים שונים.
דגש נוסף לגבי נגינה על מיתרי ניילון לעומת מתכת
מי שאחראי על ההבדלים האלו בין הצלילים ששני סוגי הגיטרות מפיקות, הם המיתרים. בגיטרה הקלאסית יש 3 מיתרים מניילון ו- 3 ממתכת, ואילו באקוסטית כל 6 המיתרים הם ממתכת. מלבד הצליל, יש לכך משמעות גם בנוחות הנגינה, כפי שציינו קודם, כי בתחילת הדרך האצבעות שלכם עוד רכות. אלו האצבעות שצריכות ללחוץ מספיק חזק על המיתר כדי להפיק צליל נקי, והלחיצה על מיתר נוקשה ממתכת יותר מאתגרת מלחיצה על מיתר ניילון.
אמנם גם עם גיטרה קלאסית תהיה תקופת הסתגלות עד שקצות האצבעות יהיו יותר נוקשים (כרוך בקצת כאב, מה לעשות), אבל עם מיתרי מתכת הקושי יותר מורגש וכואב. אבל אל תיבהלו כי עד מהרה וככל שתתרגלו יותר הכאבים ייעלמו – בשני סוגי הגיטרות.
המיומנות עושה את ההבדל ומעבר לשינוי הפיזי שתחושו באצבעות, ככל שהביטחון שלכם בנגינה יילך ויתעצם, כך תרגישו בנוח יותר עם כלי הנגינה עצמו ותוכלו להרחיב את היידע והניסיון שלכם עם עוד כלי מיתר בכלל – ועם סוג נוסף של גיטרה בפרט.
השורה התחתונה
נגינה על גיטרה היא אחת מהמיומנויות הנהדרות ביותר שתוכלו להעניק לעצמכם במתנה, ושנשארות אתכם לכל החיים. ההעדפה של גיטרה מסוג מסוים על פני האחרת, ככל הנראה תהיה ממילא זמנית בלבד עבורכם, בגלל שאנחנו מאמינים שעם המיתר מגיע התיאבון ואיתו הרצון להכיר מקרוב עוד ועוד סוגים של כלי נגינה, שאפשר ליהנות מהצלילים שלהם.
כפי שאמרנו, אפשר להתחיל עם גיטרה אקוסטית או קלאסית וגם עם שתיהן ביחד, למרות שהרוב מעדיפים להתחיל בקלאסית. אם אתם רוצים להתייעץ איתנו בנושא ו/או לקבוע שיעור פרטי או קבוצתי, פנו הצוות של סי המוסיקה בטלפון 08-9365355.