איך לבחור כלי נגינה? המדריך המלא לנגנים מתחילים

כלי נגינה הם אמצעי לביטוי עצמי והם מלווים אנשים מילדות ועד לבגרות, ומאפשרים להם להתקרב לעולם הצלילים ולחוות אותו בצורה עמוקה. השאלה איך לבחור כלי נגינה מעסיקה רבים, בין אם אלו הורים שמעוניינים לרשום את ילדיהם ללימודי נגינה, או אנשים בוגרים שרוצים להגשים חלום ישן – וללמוד סופסוף איך לנגן בכלי הנגינה שריגש אותם כל השנים. לשאלה הזאת אין תשובה אחת, לכן רק היכרות מעמיקה יותר עם כלי הנגינה השונים תאפשר את הבחירה שתתאים לכם באמת.

איך לבחור כלי נגינה למתחילים?

הבחירה להתחיל ללמוד לנגן, היא צעד ראשון במסע מוסיקלי שנמשך כל החיים. חשוב להקשיב לקול הפנימי ולהבין לאילו סוגים של צלילים אתם נמשכים, האם מעניינים אתכם הצלילים שמפיקים כלי נגינה שיש בהם קלידים, מיתרים או אולי בכלל כלי הקשה? האם מרגש אתכם ללמוד לשלוט בקצב של השיר, או המלודיה היא שחשובה יותר בעיניכם?

אצל לא מעט נגנים מתחילים, הבלבול וההיצע הגדול של כלי הנגינה שקיים, גורם פעמים רבות לבחירה בכלי שפחות מתאים להם. ההמלצה הראשונה איך לבחור כלי נגינה שבאמת יתאים, היא ללכת לחנות של כלי נגינה ולחוש בעצמכם את הפסנתר, הגיטרה, התופים או כל כלי אחר שמעניין אתכם כמובן לעשות כיוון גיטרה ולכוון אקורדים לפסנתר לפני.

אם יש לכם חברים שמנגנים, תוכלו להתנסות בפריטה על הגיטרה, בנגינה על קלידי האורגנית אם יש – כשהעיקרון הוא "לבחור דרך הידיים", ולהבין האם קיים חיבור אמיתי בין כלי הנגינה הספציפי, לגוף ולנשמה שלכם.

כלי נגינה מסוימים יכולים לשמש עבורכם בסיס מצוין להתפתחות לכלים נוספים. לדוגמה, לימוד אורגנית יכול להקל על לימוד פסנתר או קלידים אחרים. לימוד גיטרה יכול להוות בסיס טוב ללימוד כלים אחרים ממשפחת כלי המיתר. למתחילים, מומלץ לבחור בכלי נגינה קל יחסית ללמידה, עם עקומת למידה מהירה שתאפשר לכם לחוות הצלחה כבר בשלבים הראשונים.

אורגנית למשל, היא אופציה מצוינת למתחילים, בזכות הפשטות היחסית של הפקת צלילים, מגוון הצלילים והמקצבים המובנים, והאפשרות לליווי אוטומטי. גיטרה קלאסית היא גם בחירה פופולרית למתחילים, בזכות הניידות, המחיר הנגיש, המיתרים הרכים והמגוון הרחב של סגנונות מוזיקליים.

התאמת כלי הנגינה לחיי היום יום

חשוב לקחת בחשבון את ההתאמה של כלי הנגינה לחיי היום יום שלכם. האם יש לכם מספיק מקום בבית לאחסן פסנתר, למשל? או שאולי גיטרה קומפקטית יותר תתאים לכם? האם אתם מתכננים לקחת את כלי הנגינה איתכם לכל מקום, או שמעדיפים ללמוד בבית בגלל הנוחות?

זכרו שאימון ותרגול, הם חלק בלתי נפרד מההצלחה ומפיתוח יכולות השליטה על הכלי, לכן אם אינכם בטוחים איך לבחור כלי נגינה, מומלץ לצמצם את המבחר לכלים שיאפשרו לכם התנסות ותרגול קבוע, גם בבית.

גם אם תבחרו בפסנתר, שבוודאי לא תיקחו איתכם לכל שיעור נגינה, עדיין תוכלו לתרגל בביתכם ולהמשיך להתאמן בין השיעורים, וכמובן לנגן להנאתכם בכל עת שתרצו, כאשר את תהליך הלימוד עצמו תעברו באמצעות הפסנתר שנמצא בסטודיו ללימוד נגינה.

ההתלבטות של נגנים בעלי ניסיון

אם אתם כבר מנגנים על כלי נגינה אחד, בחירת כלי נוסף יכולה להעשיר את עולמכם המוזיקלי ולפתוח בפניכם אפשרויות חדשות לביטוי עצמי.

חשבו על האופן שבו כלי הנגינה החדש ישלים את הכלי שכבר אתם מנגנים עליו. לדוגמה, פסנתרן שרוצה להרחיב את אופקיו המוזיקליים, יכול לבחור ללמוד גיטרה, שתוסיף מימד קצבי ומרקם צלילי שונה.

נסו לחשוב על סגנונות מוזיקליים חדשים שתרצו לחקור, ועל האופן שבו כלי נגינה נוסף יכול לעזור לכם בכך. לדוגמה, מתופף שרוצה להתנסות במוזיקה קלאסית, יכול לבחור ללמוד פסנתר או כינור.

בחירת כלי נגינה, בין אם אתם בתחילת דרככם או שכבר יש לכם ניסיון מוסיקלי, היא החלטה אישית מאוד. הקשיבו לליבכם, חשבו על אורח חייכם ועל שאיפותיכם להתפתח ולהתקדם בתחום. כך או כך, הכלי המתאים ביותר הוא זה שמעורר בכם השראה ומביא לכם שמחה.

תמונה של טירן צפריר

טירן צפריר

מורה למוסיקה במשרד החינוך בעל תעודת הוראה ותואר ראשון בחינוך מוסיקלי ובעל תואר שני במוסיקה (שניהם בהצטיינות), מייסד ומנהל סי המוסיקה.

תוכן עניינים
תמונה של לימור צפריר

לימור צפריר

מנהלת שיווק , תפעול וקשרי לקוחות של בי"ס סי המוסיקה
ובנוסף מאמנת מנטאלית לעיצוב תודעה ומנהיגות

רוצים ללמוד אצלנו? מלאו את הפרטים הבאים
דילוג לתוכן