לימוד גיטרה מהווה פעילות מהנה עבור ילדים בשעות הפנאי, אבל יותר מזה הוא גם "קרש קפיצה" עבורם, בכמה מובנים. לימוד הנגינה מעניק לילדים יתרונות קוגניטיביים ומחזק אותם במובן הרגשי והחברתי כאחד. בין אם תעדיפו לימוד גיטרה לילדים בשיטה של "אחד על אחד" או בקבוצת לימוד שבה משתתפים מספר ילדים, אתם יכולים להיות בטוחים שהמיומנות הנהדרת הזאת שילדכם ירכוש, תהיה עבורו פתח לעולם חדש ומרתק.
יתרונות קוגניטיביים ומוטוריים של לימוד גיטרה לילדים
ילדים שלומדים לראשונה לנגן בגיטרה, צריכים "לפצח" את האתגר המוטורי שבפעולה העדינה ובו זמנית גם כל כך נמרצת, ברגע שהילדים מצליחים לעשות זאת – השמיים הם הגבול. נגינה בגיטרה דורשת שימוש בשתי הידיים במקביל, כאשר קואורדינציה מהסוג הזה היא מסוגלות נרכשת שמצריכה אימון רב.
עניין ההתמדה בכלל ואצל ילדים בפרט, יכול להיות לא פשוט ולכן הקניית יכולת ההתמדה היא לא פחות מכלי לחיים, והיא הופכת למהנה במיוחד כשמדובר בנגינה.
בנוסף, כדי לפרוט על גיטרה ולייצר מנגינה של ממש, כיוון גיטרה נכון הוא חשוב מאוד וצריך לפתח טכניקה ייחודית, זריזות ודיוק בתנועת מפרק היד, מה שמסייע לילדים בכל מיני תחומים אחרים בחיים ובפרט במיומנויות שימושיות בבית הספר, כמו כתיבה וציור.
יתרון נוסף הקשור בלמידה ובחשיבה, טמון ביכולת הריכוז והמיקוד הנדרשת כדי לנגן לפי אותם אקורדים לגיטרה, טבלטורות ותווים – בהתאם לקצב, יכולת שהולכת ומשתכללת ככל שהילד מתמיד בלימוד הנגינה על הגיטרה.
לימוד נגינה בגיטרה לילדים: יתרונות רגשיים וחברתיים
הביטחון העצמי של ילדים שלומדים לנגן, בכל כלי שהוא, הולך ומתעצם ככל שהם מפתחים שליטה בו ומסוגלים להפיק את הצלילים היפים שהכלי מייצר. לימוד גיטרה עשוי לתרום, ללא ספק, לפיתוח הערך האישי בקרב ילדים, אם זה כשהילד מצליח לנגן שיר חדש בכוחות עצמו, ללוות זמר בנגינה על הגיטרה או להצליח לנגן אקורד מורכב במיוחד.
החוויה של ההישגים ההולכים ומצטברים, מייצרת גאווה של ממש ובמיוחד כשהם מקבלים פידבקים חיוביים מהסביבה, שעבורם הם כמו "דלק" להמשך התמודדות עם אתגרים חדשים.
לימוד גיטרה עשוי גם לפתח כישורים חברתיים חשובים, בנגינה בקבוצה המצריכה שיתוף פעולה, קשב וסבלנות. ילדים שמנגנים בגיטרה מקבלים דרך לבטא את עצמם ואת היצירתיות שבהם, שלא בהכרח בדיבור, לכן בעיקר אצל ילדים שמתקשים לשתף ברגשות הנגינה היא אופק לביטוי עצמי ויצירת קשרים עם הסביבה, באופן שמתאים לאופיים העדין.
אפשרויות למידה
ישנן שתי אפשרויות עיקריות ללימוד גיטרה לילדים, האחת היא לימוד פרטני והשנייה היא לימוד בקבוצה. לכל אחת מהשיטות יש יתרונות משלה:
- לימוד פרטני – שיטת לימוד אינטימית יותר, במסגרתה הילד מקבל יחס אישי מהמורה ויכול להתקדם בלימוד בקצב שלו. הלימוד הפרטני מתאים מאוד לילדים שמתקשים ללמוד בקבוצה, שזקוקים לתשומת לב מיוחדת, לילדים שמתמודדים בעלי לקויות למידה וגם לילדים שאינם מתמודדים עם אתגרים לימודיים כלשהם, אך מעוניינים להתקדם כמה שיותר מהר ולפתח את המיומנות הנדרשת לנגינה בתוך זמן קצר.
- לימוד קבוצתי – שיעור נגינה בגיטרה בקבוצה הוא בעל יתרונות משלו. החוויה של נגינה במשותף, קבלת ההשראה מאחרים והענקת השראה לחברים, המפגש החברתי – כל אלה מהווים מקור לשמחה וריגוש של ממש עבור ילדים חברותיים שקל להם להתנהל עם אחרים וללמוד וגם לעבוד בצוות.
חשוב לזכור, כי התאמת השיטה היא אינדיווידואלית בהתאם לצורך, אין שיטה מסוימת שבהכרח טובה יותר מהאחרת, לכן לימוד גיטרה לילדים נדרש להיות בהתאמה אישית בהתייחס לאופי הילד, למאפייני האישיות הספציפיים שלו ולתשומת הלב הנדרשת מהמורה.
המטרה היא אחת – הקניית היכולת לנגן בגיטרה, בתהליך מהנה, מעצים ומלמד. מורה מיומן ומנוסה מסי המוסיקה יצליח להגיע למפתח הלב של כל ילד וילד ו"להוציא" ממנו את נגן הגיטרה המסתתר בו.